19.9.13

KORTİZONDAN KORKMALI MI ?

KORTİZONDAN KORKMALI MI ?
Kortizon konusunda ilk ışığı 1926 yılında Mayo Kliniği romatoloji bölümü şefi P.H.S HENCH ilk ışığı yaktı.
Kliniğinde tedavi ettiği Kronik poliartritli (müzmin çoklu eklem iltihabı) hastalarda; sarılığa yakalandıklarında veya hamile kaldıklarında gözle görülür bir iyilik gözlemledi.
Bunu yapan ne idi?
Aynı kliniğin doktorlarından Edward Kendall’ da 300 yıl boyunca fonksiyonu anlaşılamamış olan böbrek üstü bezleri ve onların salgıladığı hormonlar üzerinde uzun zamandır çalışıyordu.
1940 yılında gözlemci Dr. Hench ile araştırmacı Dr Kendall’ın yolları kesişti. Ve; insan vücudunda böbrek üstü bezlerinden salgılanan Hidrokortizonun  (kortizol) 1948 yılında Dr. Kendalltarafından üretimi sağlandı.
Üretilen ilaç yani  kortizon ilk kez hiçbir tedaviden yararlanamayan poliartritli bir kadın hastaya uygulandı. Tedavinin ikinci gününde hasta hareket etmeye başladı. Üçüncü gün ağrıları geçti ve ayağa kalktı. Bir hafta sonra da alışverişe çıktı.
Her iki Dr. 1950 yılında bu buluşlarından dolayı Nobel ödülü aldılar.
O günden bu yana 65 yıl geçti. Kortizonun akut hastalıklarda kısa süreli yüksek dozlarının hiçbir zarar vermediği kronik (müzmin) hastalarda ise; düşük dozların yeterli olabildiği ve çok uzun süre kullanılabileceği, (topikal) deri yoluyla uygulamalarında da genel hormonal etki göstermeden iyilik sağladığı gözlendi.
KORTİZONUN YAN ETKİLERİ VAR MI?
Yan etkisi olmayan hiçbir ilaç yoktur.  Elektrik kullanımında  da risk vardır.Hem de öldürücü risk vardır. Buna karşın  günlük yaşamımızın tüm işlevlerinde onu belli kurallara uymak koşulu ile doğru, sağlam ve iyi yalıtılmış aparatlar, voltaja uygun naklediciler ile kullanarak risklerini yok eder ve hizmetçimiz kılarız.
Kortizon kullanarak doğru endikasyon, doğru süre ve doğru doz ile;  romatizmal, allerjik, enfeksiyon, karaciğer,  mide barsak, böbrek, kan, metabolizma hastalıkları, nörolojik, kulak burun boğaz, göz, çocuk hastalıkları ve tümörlerin tedavisi gibi geniş bir yelpazede  mucize sonuçlar elde edebiliriz.

KORTİZONDAN KORKMAYINIZ.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder