ŞİŞMANLIK (OBEZİTE)
TİPLERİ
A)BASİT OBEZİTE
Aşırı besin alımı,
azalmış aktivite, genetik yatkınlık sonucu oluşur.
Altta yatan bir neden yoktur. İştahları iyidir fakat anormal
artmamıştır. Aldıkları besin miktarı az
olsada şişmanlıkları daha çok hareketsizliğe bağlıdır.
Çok miktarda şeker, şekerli besinler, yağ ve hazır besin
tüketimi vardır.
Bu çocuklarda ailede obeziteye yatkınlık ile birlikte diğer obezlere göre boylar uzun, zeka durumu, kemik yaşı, fizik
bakıları normaldir.
B) GENETİK OBEZİTE
Ailede obezite öyküsü yoktur. Bu çocukların
boyları kısa zeka düzeyi düşük, kemik yaşları geridir ve patolojik bulguları
vardır.
Prader Willi, Laurance Moon Briedl, Turner Send vs. bu grup obezlerdir.
C )
HORMONAL-METABOLİK OBEZİTE
Troid, adrenal
(böbrek üstü bezi), pankreas, hipofiz, gonad hormonları (cinsiyet hormonları)
bozukluklarına bağlı olarak gelişir.
Örnekleri incelersek:
·
Troid
hormon yetmezliğinde:
Düşük bazal metabolizma nedeni ile aktivite az, büyüme
yavaştır. Bu nedenle alınan kalori tam tüketilemez aşırı olmayan bir şişmanlık
gelişir. Ödem nedeni ile bebeğin şişmanlığı yanında boyu da kısadır.
·
(Adrenal)
Böbrek üstü bezlerinin aşırı çalışması halinde :
Selim ve habis tümörler, hipofiz bezinin
aşırı ACTH hormonu salgılaması sonucu veya kullanılan ilaçlara bağlı olarak, sürrenal
bezlerin hyper fonksiyonuna bağlı olarak protein yıkımı, aşırı karbonhidrat yapımı, yağ
depolanması ile karşımıza çıkan tabloya Cushing
sendromu denir.
Bu
çocuklarda yüz aydede görünümünde, sırtta depolanmış yağın yarattığı sığır
hörgücü (Buffalo hump) görünümü, gövdeye
göre ince bacaklar, boy uzamasında durma,
yüksek tansiyon, kalça ve bacaklarda beyaz morumsu deri çatlakları (strialar)
mevcuttur.
·
Pankreas
hormonu İnsülin salgılama bozukluğunda ‘’İnsülin direnci’’ oluşur.
İnsülin;
beslenme sonucu kanda yükselen şekeri hücre içine sokarak yakar kan şekerini
yükselten besinler sürekli alındığında şeker düzenini normal sınırlarda tutmak
için insülin salgılanır.
Bu salgılama devamlı ve aşırı olduğunda kanda sürekli yüksek
insülin düzeyi oluşur. Hücrelerin insüline cevapsızlığı gelişir. İnsülin kandaki şekeri hücre içine
sokarak yakamaz. Buna insülin direnci hyperinsülinism
denir. Yüksek insülin etkisi ile vücutta yağ sentezi artar ve şişmanlık
gelişir.
Şişmanlığın artışına paralel olarak bu grup çocuk ve
ergenlerde Tip2 diyabette artış mevcuttur.
Ailesinde diyabet
olan 12/16 yaş arası çocuklarda Tip2 diyabet daha çok görülür.
OBEZİTE ÜZERİNE
ETKENLER
İnsan vücudu kilo
kaybına karşı savaşmak için tasarlanmıştır (kıtlık zamanını karşılamak için
enerji depolamak üzere). Bu nedenle
yemeğe yönelme doğal bir davranıştır.
·
İnsülin, cinsiyet hormonları, acıkma ve iştah
arttırıcı sinyalleri beyine gönderir.
·
Beyin tarafından salgılanan bir kimyasal olan
serotonin iştah üzerine etkili olur.
·
Beyinde hipotalamus diye adlandırılan bir bölge
kan metabolitleri ve hormonlara verdiği yanıtla açlık hissini baskılayarak
tokluk hissi yaratır.
·
Yağ hücreleri tarafından salgılanan Leptin yağ
deposunun yeterli olduğu sinyallerini beyne göndererek açlık hissini baskılar.
Kilo kaybedildiğinde küçülen adipoz (yağ)
hücreleri daha az leptin salgıladığından leptin seviyesi düşünce yağ
depolarının doldurulması için artan iştah sonucu besin alımıda artar.
Kilo artışını
önleyici bir başka faktörde egzersizdir.
Egzersizde vücud yağları, kaslar tarafından enerji kaynağı
olarak kullanılır ve daha hızlı yakılır. Egzersiz sonucu kas kitlesi yağların
yerini alarak artar. Vücut kas
kitlesinin artması yağ kitlesinin azalması ile sonuçlanır.
OBEZİTEDE
-Şekerli yiyecek tüketimi
-Sağlıksız diyet alışkanlıkları
-Ev dışında yeme alışkanlığı
-Porsiyon boyutları
-Fiziksel aktivite düzeyi
-Ekran önünde geçen zaman
ETKENDİR
OBEZİTEYE KARŞI
-Diyet içeriğinin
düzenlenmesi:
karbonhidrat-protein
ağırlıklı diyete göre yağ ağırlıklı bir
diyetle beslenen kişiler daha fazla kilo alırlar. Çünkü yağ enerji olarak
harcanmazsa barsaklardan direk olarak yağ hücrelerine aktarılarak depo edilir.
-Şekerli, unlu ,glisemik
endeksi yüksek besinler yerine protein, sebze, meyve rafine edilmemiş
(işlenmemiş) karbonhidratlarla hazırlanmış menüler tercih edilmelidir.
- Öğün atlamamalıdır. Öğün atlandığında bir sonraki öğünde
daha fazla besin tüketir.
Suma güreşçileri çok
büyük porsiyonlarla az öğün yerler ve çok şişmandırlar.
-Besinler azaltılmış porsiyonlar olarak verilmelidir.
-Ev dışında hazır besin tüketimi sınırlanmalıdır.
-Çocuğun odasında TV ve video oyunları bulundurulmamalıdır.
-Spora özendirilmeli, egzersiz yaptırılmalıdır.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder