4.2.14

İŞİTME TARAMA TESTLERİ

İŞİTME TARAMA TESTLERİ
Yeni doğanlarda ileri ve çok ileri derecede işitme kaybı her 1000 doğumdan 0.5-3 arası görülebilmektedir.
Doğuştan işitme kayıplarında doğumdan sonraki ilk 1-2 ay içinde işitme cihazı ile tedaviye başlanması gerekir.
Doğuştan işitme kayıplarının %70’İ Pendred Sendromu (sağırlık ve yaygın tiroid büyümesi gösteren genetik bir hastalık ), ebebeyn akrabalığı ve ailede varsa genetik geçişli işitme kaybı olarak karşımıza çıkar.
%30 u da Wardenburg, Turner, T.Collins, Albinizim gibi sendromlarla doğan bebeklerde görülür.
Annenin gebeliğinde geçirdiği kızamıkçık c.m.v , toxoplasma gibi hastalıklar, gebelikte kullandığı işitme siniri üzerine toksik etkili streptomisin gibi ilaçlar, bebeğin prematüre veya düşük doğum ağırlıklı doğması, mor doğum, merkez sinir sistemi hasarı ile sonuçlanan ağır yeni doğan sarılığı (kern ikterus) da bebekte işitme kaybına yol açar.
RİSK ETKENİ BEBEKLERİN SADECE YARISINDA SAPTANABİLDİĞİNDEN TÜM BEBEKLERE TARAMA TESTİ ÖNERİLMEKTEDİR.
İşitme kaybının her tipinin erken tanısı tabii ki çok önemlidir. Özellikle konuşma öğrenme yaşı 0-3 yaşlarda ve de sonraları çocuğun her türlü gelişimi için erken tespit ve tedavi için gerekliliği açıktır.
Ülkemizde 2003 yılında başlatılan ulusal yeni doğan işitme tarama projesi ile %90’ın üzerinde güvenirlikli, çabuk sonuç veren tetkikler uygulanmaya başlanmıştır.

Tarama sonrası testlere takılan bebekte gelişmiş kliniklerde geniş araştırmalarla kesin tanı koyularak cihaz uygulamaları ile duymaları sağlanır ve topluma kazandırılırlar.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder