15.8.13

BEBEKLERDE GAZ SANCISI

''Colic Infantil ''

 Gaz sancısı terimi : Dönem dönem tekrarlayan karın ağrısı, ağlama ve açıklanamayan huzursuzluk nöbetleri için kullanılır. Bağırsak kaynaklı olduğunu düşünenler yanında; gaz birikiminin altta yatan neden olmayıp, aşırı ağlama sonucu oluştuğunu düşünenlerde vardır.

                                 Annenin ruhsal  geriliminin, bebekte sindirim sistemi fonksiyonlarının tam gelişmiş olmamasının, hava yutma, açlık, aşırı ya da uygun olmayan beslenmenin rolü olduğu ileri sürülmekte, kesin olmamakla birlikte bebeğin duygu sistemlerini düzenleyen sinir sistemi mekanizmalarının olgunlaşmamış olmasının da etkili olabileceği de düşünülmektedir. Aşırı sıcak, dar giysiler, aile içi gerginlikler, kalabalık ortamlar hazırlayıcı faktörlerdir. Bazen de eldiven giydirilmiş olması, parmaklarını emememek olayı başlatıcı olabilir.
                              Nöbet anında bebek birdenbire ağlamaya başlar, sıkıntılıdır. Yüzü kızarır, ağız çevresi soluktur, karnı gergin ve serttir, bacaklar karına çekilmiştir, el ve ayakları soğuktur.Nöbetler bazen saatler sürebilir. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte; gaz çıkarılması ya da dışkılama ile bebeğin rahatlaması; toplanan gazın bağırsakları gerdiği düşüncesini desteklemektedir. Sorun 3-4 aylıktan sonra geçecektir. Gaz sancılı bebeklerin aileleri olayı açlıkla ilgili düşünerek aşırı beslenmeye yönelirler ki bu sorunu daha da arttırır.

TEDAVİDE; Fenobarbital, difenhidramin gibi ilaçlar nadiren gerekebilir simethicon'un yararlı olduğu gösterilememiştir. Son zamanlarda; geçmiş dönemlerde ampirik olarak kullanılan bitkisel ilaçların gelişmiş laboratuvarlarda bilimsel olarak hazırlanan kimyon yağı, dere otu yağı ihtiva eden preparatlar yan etkilerinin olmayışı, uzun süre güvenle kullanılabilirlikleri nedeni ile tercih edilmekte ve de problem çözücü olarak oldukça yardımcı olmaktadır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder